Może z pewnością zagościć na naszym stole wigilijnym
Składniki:
a. składniki podstawowe z zestawu
ryba700 g (mintaj ,miruna, dorsz )
włoszczyzna (marchewka, pietruszka korzeń, seler, por)
b. składnik podstawowy dodatkowy
5 średnich ziemniaków
c. składniki robocze
oliwa z oliwek
odrobina octu do smaku
kostka rosolowa
woda
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
papryka słodka w proszku
liść laurowy
sól do smaku lub jak kto woli wegeta
Zupa rybna(wigilijna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i trzemy na tarce jarzynówce ,por kroimy na kosteczkę.patelnię wraz z oliwą z oliwek podgrzewamy i dusimy warzywa do miękkości z odrobiną papryki w proszku(tu tkwi sekret koloru zupy) W między czasie do garna wlewamy wodę i wkładamy pokrojone ziemniaki w kostkę dodajemy również pieprz w ziarnach ziele angielskie i liść laurowy,powoli gotujemy aż ziemniaki będą miękkie,następnie dodajemy podduszone warzywa z patelni.Całość doprowadzamy do wrzenia na sam koniec dodajemy filety z ryby pokrojone w dużą kostkę..Dodajemy sól i pieprz,trochę octu,jeżeli zupa jest niewyrazista(nie ma koloru)dodajemy jeszcze papryki. Zupę podajemy z pokrojoną pietruszką
Komentarze