Zupa z cukinii z kurkami

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min

Kremowa zupa z cukinii z dodatkiem kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    1,5 sztuki cebuli
    20 dag świeżych kurek
    3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju
    2 łyżki masła do kurek
    20 dag serka topionego
    2 litry rosołu
    sól do smaku
    ziarnisty zielony pierz do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa z cukinii z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, jeśli ma nasiona w środku, wydrążyć łyżeczką, całą pokroić w grubą kostkę,cebulę obrać posiekać drobno.
    W garnku rozpuścić masło z olejem wrzucić cebulę, przesmażyć chwilę, dodać cukinię, przykryć i dusić 5 minut,
  • 2. po tym czasie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, na 5 minut przed końcem gotowania, dodać serek topiony, doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową, całość zmiksować blenderem.Kurki dobrze opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości, w rondelku rozpuścić masło dodać grzyby i dusić 10 minut pod przykryciem, lekko osolić.
    Przed podaniem zupę rozlać do bulionówek posypać kurkami oraz utartym w moździerzu zielonym pieprzem i podawać.

Porady

Jeśli ktoś lubi treściwe zupy można do niej podać grzanki z masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować