Kremowa zupa z cukinii z dodatkiem kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut!
20 min
Składniki:
1 duża cukinia
1,5 sztuki cebuli
20 dag świeżych kurek
3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju
2 łyżki masła do kurek
20 dag serka topionego
2 litry rosołu
sól do smaku
ziarnisty zielony pierz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
Zupa z cukinii z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, jeśli ma nasiona w środku, wydrążyć łyżeczką, całą pokroić w grubą kostkę,cebulę obrać posiekać drobno.
W garnku rozpuścić masło z olejem wrzucić cebulę, przesmażyć chwilę, dodać cukinię, przykryć i dusić 5 minut,
2.po tym czasie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, na 5 minut przed końcem gotowania, dodać serek topiony, doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową, całość zmiksować blenderem.Kurki dobrze opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości, w rondelku rozpuścić masło dodać grzyby i dusić 10 minut pod przykryciem, lekko osolić.
Przed podaniem zupę rozlać do bulionówek posypać kurkami oraz utartym w moździerzu zielonym pieprzem i podawać.
Porady
Jeśli ktoś lubi treściwe zupy można do niej podać grzanki z masełkiem.
Komentarze