Zupa prowansalska z pistou

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najważniejszy w zupie jest smak pistou ,zrobiony ze świeżych składników na oliwie z najwyższej jakości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 2 marchewki
    5 ziemniaków
    3 cebule
    3 średnie cukinie
    por (biała część)
    oliwa z oliwek
    5 ząbków czosnku
    puszka krojonych pomidorów z zalewą
    pęczek natki pietruszki
    100 g ryżu
    puszka drobnej białej fasoli bez zalewy
    sól ,pieprz ,cukier
    Pistou:
    4 ząbki czosnku
    kilka garści listków bazylii
    6-7 łyżek tartego parmezanu
    3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa prowansalska z pistou - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę , marchewkę , ziemniaki , cebule i cukinię pokroiłem w kostkę , a pora w cienkie talarki. W garnku rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na niej cebulę. Dodałem pora , posiekany czosnek i pomidory. .Wymieszałem i dusiłem przez 5 minut.. Dodałem pozostałe warzywa poza fasolą , posiekaną natkę.
    Zalałem ok. 2,5 l gorącej wody i gotowałem na małym ogniu , przyprawiłem solą , pieprzem i szczyptą cukru. Po 45 minutach dodałem ryż i fasolkę , gotowałem jeszcze 20 minut.
    Po rozlaniu do talerzy dodałem po łyżce pistou.

    Pistou : posiekany czosnek zmiksowałem z listkami bazylii , a następnie wymieszałem z parmezanem i oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować