Zupa prowansalska z pistou - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pietruszkę , marchewkę , ziemniaki , cebule i cukinię pokroiłem w kostkę , a pora w cienkie talarki. W garnku rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na niej cebulę. Dodałem pora , posiekany czosnek i pomidory. .Wymieszałem i dusiłem przez 5 minut.. Dodałem pozostałe warzywa poza fasolą , posiekaną natkę.
Zalałem ok. 2,5 l gorącej wody i gotowałem na małym ogniu , przyprawiłem solą , pieprzem i szczyptą cukru. Po 45 minutach dodałem ryż i fasolkę , gotowałem jeszcze 20 minut.
Po rozlaniu do talerzy dodałem po łyżce pistou.
Pistou : posiekany czosnek zmiksowałem z listkami bazylii , a następnie wymieszałem z parmezanem i oliwą.
Komentarze