Zupa poziomkowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Do tej zupy wart dodać poziomki leśne, które mają wprawdzie małe owoce, ale są niezwykle aromatyczne

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg poziomek, 3 żółtka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka słodkiej śmietany, 250 ml wina półsłodkiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa poziomkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poziomki przebrać, umyć, osączyć na sitku i odsypać 1 szklankę, zostawić do dekoracji. Słodką śmietanę wymieszać z żóltkami, dodać cukier i ubijać do momentu, aż powstanie piana. Garnek z pianą ustawić nad rondlem z wrzącą wodą i podgrzewać około 15 minut, zwracając uwagę, aby żółtka się nie zwarzyły. Poziomki zmiksować, dodać do nich kwaśną śmietanę i, nie zaprzestając mieszania, powolutku dolewać wino. Podgrzewać na małym ogniu, a następnie schłodzić. Zupę podawać z ciastkami biszkoptowymi, udekorowaną świeżymi poziomkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować