Zupa potrójnie grzybowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla amatorów grzybów :)

  • 60 min

Składniki:

  • kość schabowa
    marchewka, pietruszka
    kawałek selera
    por lub cebula
    20 dkg odgotowanych grzybów leśnych
    10 dkg pieczarek
    1 garść grzybów suszonych
    1 cebula
    5 dkg masła
    sól, pieprz
    15-20 dkg ulubionego makaronu
    1 łyżka śmietany + 1 łyżeczka mąki pszennej

Zupa potrójnie grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby namoczyć. Kość umyć i zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Zmniejszyć gaz, posolić, przykryć. Po 15-20 minutach wrzucić grzyby suszone razem z wodą, w której się moczyły.
  • 2. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Odstawić. Cebulę zeszklić, dodać odgotowane grzyby, masło, doprawić, smażyć 5-10 minut.
  • 3. Z wywaru wyjąć kości. Dodać pieczarki, grzyby i makaron. Gotować 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i 1/2 łyżeczki soli, rozprowadzić chochelką zupy i wlać do garnka. Wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Smacznego |:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy