Zupa porzeczkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Porzeczki świetnie smakują w deserach i w zupach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na 4 porcje: 4 skrzydełka z kurczaka, 60 dkg czerwonej porzeczki, 1 marchewka, 1 cebula, 100 ml śmietany, po 1 łyżeczce miodu i mąki, korpus z kurczaka, czubata szklanka ryżu ugotowanego na sypko, 1 gałązka selera naciowego, 125 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka posiekanych listków mięty, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, gożdzik, sól, pieprz mielony, 1 gałązka mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i marchew obrać, posiekać, seler umyć i pokroić na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do rondla, dodać kilka listków mięty, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gożdzik, korpus drobiowy, skrzydełka, zalać wodą ( 1 litr ) i ugotować wywar. Kiedy zupa będzie już zagotowana, przecedzić. W małym naczyniu stopić masło, dodać porzeczki i smażyć chwilę, często mieszając. Dodać wino i dusić jeszcze około 10 minut. Wystudzić, zmiksować z miodem, zalać odcedzonym wywarem, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę rozmącić z mąką, dodać do zupy i podgrzać. Przygotować miseczki, włożyć do nich ugotowany na sypko ryż, zalać zupą. Udekorować resztą posiekanych listków mięty.

Porady

Ryż znakomicie pasuje do zup owocowych. Na jedną osobę należy przeznaczyć około 2 dkg ryżu. Nie jest konieczne, aby gotować go w osolonej wodzie. Niesolony ma również szerokie zastosowanie - można z reszty przyrządzić desery lub użyć do słodkich zup przeznaczonych dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować