Jesienią potrzebujemy pożywnych i rozgrzewających posiłków.Idealna w tedy jest zupa,która podana gorąca pysznie rozgrzewa.Zupa porowo-koperkowa jest bardzo aromatyczna i smaczna.
1 godz. 20 min
Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
2 duże marchewki
1 duży por
sól i pieprz do smaku
1 szklanka śmietany 12 %
1 łyżka mąki pszennej
koperek według uznania ( może być świeży,suszony lub mrożony )
Zupa porowo-koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i osuszamy,następnie wkładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą.Marchewki obieramy,myjemy i kroimy w słupki,następnie wrzucamy je do mięsa i razem gotujemy do miękkości.Gdy marchewki i mięso będą miękkie wywar przecedzamy,a marchewki wrzucamy z powrotem do bulionu.
2.Por oczyszczamy i płuczemy,następnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.Pokrojony por wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości.
3.Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru,mieszamy i wlewamy do zupy,Zupę ze śmietaną chwilę zagotowujemy.Dodajemy koperek według uznania i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy .
Komentarze