Zupa porowo-koperkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jesienią potrzebujemy pożywnych i rozgrzewających posiłków.Idealna w tedy jest zupa,która podana gorąca pysznie rozgrzewa.Zupa porowo-koperkowa jest bardzo aromatyczna i smaczna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
    2 duże marchewki
    1 duży por
    sól i pieprz do smaku
    1 szklanka śmietany 12 %
    1 łyżka mąki pszennej
    koperek według uznania ( może być świeży,suszony lub mrożony )

Zupa porowo-koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i osuszamy,następnie wkładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą.Marchewki obieramy,myjemy i kroimy w słupki,następnie wrzucamy je do mięsa i razem gotujemy do miękkości.Gdy marchewki i mięso będą miękkie wywar przecedzamy,a marchewki wrzucamy z powrotem do bulionu.
  • 2. Por oczyszczamy i płuczemy,następnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.Pokrojony por wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości.
  • 3. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru,mieszamy i wlewamy do zupy,Zupę ze śmietaną chwilę zagotowujemy.Dodajemy koperek według uznania i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy .

Komentarze

Podobne przepisy