Zupa porowa z ziemniakami

4.99 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ma oryginalny smak, jest łatwa do zrobienia i smakuje nawet tym, którzy za porami nie przepadają. To jedna z niewielu zup, którą moje dzieci (wybredne niejadki) mogłyby jadać codziennie.

Składniki:

  • ● 30 dag porów (tylko biała część)
    ● 50 dag ziemniaków
    ● 1 szklanka mleka
    ● 2 łyżki masła
    ● kostka rosołowa
    ● sól
    ● pieprz biały
    ● gałka muszkatołowa
    ● 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białe części porów oczyszczamy
    z wierzchnich liści, dokładnie
    myjemy, kroimy w talarki,
    zalewamy bulionem
    z kostki, tak aby płyn je przykrywał i gotujemy ok. 30 min.
    Przecieramy przez sito.
  • Zupa porowa z ziemniakami 2. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    kroimy w niewielką kostkę
    i gotujemy.
  • 3. Gdy ziemniaki będą miękkie,
    mieszamy z przetartymi
    porami, dodajemy mleko.
    Przyprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i gałką muszkatołową,
    podgrzewamy, dodajemy
    łyżkę masła.
  • 4. Dymkę opłukujemy, osączamy,
    siekamy razem ze
    szczypiorkiem. Białą część
    podsmażamy na pozostałym
    maśle, dodajemy do zupy,
    mieszamy. Szczypiorkiem posypujemy
    zupę.

Porady

● Zupę możemy podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. ● Danie będzie miało wyraźniejszy smak, jeśli posypiemy je parmezamem lub ostrym startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować