Pyszna zupa porowa z dodatkiem świeżej zieleniny wzbogacona smakiem sera Grana Padano. Wyjątkowo aromatyczna... :)
25 min
Dla 5 osób
Składniki:
WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7
Składniki:
3 duże pory,
8 średnich ziemniaków,
większa cebula,
1 l bulionu warzywnego,
ząbek czosnku,
2 łyżki masła,
curry,
pieprz cayenne,
sól,
lubczyk,
100 g kremowego serka topionego.
Dodatkowo:
20 g sera Grana Padano (starty na tarce o małych oczkach),
po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry),
jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy).
Zupa porowa z serem grana padano i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem.
Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku i soli.
Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około 20-25 minut.
Warzywa miksuję na krem.
Serek topiony łączę z odrobiną zupy, miksuję, wlewam z powrotem. W razie potrzeby zupę doprawiam do smaku.
Podaję z tartym serem Grana Padano (można również zrobić wersję bez sera), zieleniną i jajkiem.
Komentarze