Zupa porowa z serem Grana Padano i zieleniną

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Pyszna zupa porowa z dodatkiem świeżej zieleniny wzbogacona smakiem sera Grana Padano. Wyjątkowo aromatyczna... :)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 5-7

    Składniki:
    3 duże pory,
    8 średnich ziemniaków,
    większa cebula,
    1 l bulionu warzywnego,
    ząbek czosnku,
    2 łyżki masła,
    curry,
    pieprz cayenne,
    sól,
    lubczyk,
    100 g kremowego serka topionego.
    Dodatkowo:
    20 g sera Grana Padano (starty na tarce o małych oczkach),
    po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry),
    jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy).
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowa z serem grana padano i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem.
    Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku i soli.
    Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około 20-25 minut.
    Warzywa miksuję na krem.
    Serek topiony łączę z odrobiną zupy, miksuję, wlewam z powrotem. W razie potrzeby zupę doprawiam do smaku.
    Podaję z tartym serem Grana Padano (można również zrobić wersję bez sera), zieleniną i jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować