Zupa porowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Dorota Giec

  • Łatwy

Składniki:

  • - por (duży): 3 sztuki
    - serek topiony (podłużne ziołowe): 2 sztuki
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - grzanki: 1 szklanka
    - maggi (do smaku wg. uznania): 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory (białe części) dokładnie myjemy pod strumieniem bieżącej wody, osączamy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej ni na małym ogniu podsmażamy plasterki pora, aż zupełnie zmiękną. Podczas smażenia cały czas mieszamy, żeby pory się nie przypaliły.
  • 2. Do średniej wielkości garnka wlewamy litr wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy podsmażone pory i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania wkładamy do zupy pokrojone na mniejsze kawałki serki topione i gotując na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
  • 3. Zupę przyprawiamy do smaku maggi, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozlewamy do talerzy i posypujemy grzankami. Podajemy bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować