Z poprzedniego dnia została mi zupa pomidorowa, więc postanowiłam przerobić ją na sposób "meksykański" i dodać cudowną soczewicę i chili. Wyszła nowa, rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni!
Składniki:
Składniki:
mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka)
włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)
sól, pieprz
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
4 cm pasek świeżego imbiru
opakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego
1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chili
opakowanie soczewicy czerwonej
bazylia do dekoracjI
i śmietana do zabielenia.
Zupa pomidorowa z soczewicą i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne pół godziny. Na koniec dodajemy słoiczek pasty pomidorowej i robimy tradycyjną pomidorową.
2.Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie namaczamy w zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut.
3.Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Dekorujemy bazylią, natką pietruszki albo kolendrą.
Komentarze