Zupa pomidorowa z soczewicą i chili

0 (0 ocen)

Z poprzedniego dnia została mi zupa pomidorowa, więc postanowiłam przerobić ją na sposób "meksykański" i dodać cudowną soczewicę i chili. Wyszła nowa, rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni!

Składniki:

  • Składniki:
    mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka)
    włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)
    sól, pieprz
    1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    4 cm pasek świeżego imbiru
    opakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego
    1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chili
    opakowanie soczewicy czerwonej
    bazylia do dekoracjI
    i śmietana do zabielenia.

Zupa pomidorowa z soczewicą i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne pół godziny. Na koniec dodajemy słoiczek pasty pomidorowej i robimy tradycyjną pomidorową.
  • 2. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie namaczamy w zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut.
  • zupa pomidorowa z soczewicą i chili 3. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Dekorujemy bazylią, natką pietruszki albo kolendrą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy