Zupa pomidorowa (z ryżem)

0 (0 ocen)

Możecie ją podać z makaronem lub ryżem, ale doskonale smakuje bez żadnych dodatków.

Składniki:

  • Kości od mięsa
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek por
    50-60 dag pomidorów świeżych lub mały słoik przecieru pomidorowego
    1/2 szkl śmietany
    3/4 szkl ryżu
    1/2 łyżki masła roślinnego
    sól
    ziele angielskie
    natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa (z ryżem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Kości umyć(większe podzielić),zalać zimną wodą,dodać ziele angielskie i gotować.Włoszczyznę ,umyć ,obrać ,opłukać i pokrajać w kawałki(lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach) dodać do gotujących się kości i ugotować.Wywar przecedzić.Pomidory świeże umyć,pokrajać w ćwiartki,rozgotować w niewielkiej ilości wody,przetrzeć i dodać do wywaru.Śmietankę rozmieszać z niewielką ilością wywaru,wlać do zupy,doprawić cukrem i solą,zagotować.Ryż ugotować na sypko(biorąc na 1 objętość ryżu 2 razy większą objętość wody wrzącej z dodatkiem masła roślinnego) Przed podaniem dodać do zupy ryż.Udekorować natką pietruszki lub siekanym koperkiemZamiast ryżu zupę można podać z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować