Zupa pomidorowa z mascaropne i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Każdy kto lubi klasyczną pomidorówkę powinien spróbować zupy z tego przepisu. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Dzięki mascarpone i suszonym pomidorom ma na prawdę bogaty smak.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 dojrzałych pomidorów
    2 cebule
    6 suszonych pomidorów
    2 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
    250 g mascarpone
    1 papryczka piri- piri
    2 l bulionu
    bazylia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z mascaropne i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory wyparz i zdejmij skórkę. Cebule obierz i pokrój w półplasterki. Podsmaż w garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę na na oliwie z zalewy pomidorowej, aż będzie szklista. Po tym czasie dodaj pokrojone suszone pomidory. Podsmażaj chwilę. Świeże pomidory pokrój na ćwiartki i usuń twarde elementy. Wrzuć do garnka i pozwól, aby podsmażały się chwilę na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach ciągłego mieszania zdejmij garnek z ognia i całość zblenderuj z dodatkiem papryczki piri- piri. Garnek ponownie postaw na ogniu i wlej gorący bulion. Dodaj mascarpone. Poczekaj, aż ser się roztopi. Garnek zdejmij z ognia i ponownie zblenderuj. Zupę dopraw solą i bazylią.

Porady

Zamiast papryczek piri- piri możesz dodać inne ostre odmiany. Możesz także z nich zrezygnować. Zimą, kiedy nie ma dostępu do najlepszych pomidorów śmiało możesz dodać te z puszki. Najlepiej będzie pasował bulion warzywny. Ewentualnie możemy być drobiowo- warzywny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować