Zupa pomidorowa z domowym makaronem

4.5 (152 ocen)

Smaczna zupa pomidorowa zachwyci każdego.

Składniki:

  • • 4l. wody
    • 2-3 liść laurowy
    • 2-3 ziela angielskiego
    • 1 skrzydełko
    • 2 średnie marchewki
    • 1 średnia cebula
    • 1 pora ( biała część )
    • 200g. śmietany 18%
    • 200g. koncentratu pomidorowego (dobrej jakości )
    • 1/2 pęczka koperku
    • sól, pieprz, magii do smaku
    Składniki na makaron:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    4 żółtka
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wodą wrzucić skrzydełko, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, por i seler. Gotuj do momentu aż warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodaj cebulę, natkę koperku. Gotuj na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy. Na koniec można dodać śmietanę (ja dodaję na talerz). Podawać z makaronem domowym.
  • 2. Makaron:
    Na stolnicy wysyp mąkę i zrób w niej dołek. Wlej do niego jajka. Mieszaj jajka i mąkę widelcem, kiedy będą dobrze połączone zacznij ugniatać ciasto (tak przez około10 minut). Idealne ciasto nie będzie się lepić do rąk i będzie plastyczne, trochę, jak twardsza plastelina.
    Ciasto podziel na mniejsze części i używając wałka rozwałkuj je na cienkie płaty. Podsyp mąką stolnicę, płaty pokrój na dowolne kształty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować