Zupa pomidorowa z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z wodą wrzucić skrzydełko, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, por i seler. Gotuj do momentu aż warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodaj cebulę, natkę koperku. Gotuj na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy. Na koniec można dodać śmietanę (ja dodaję na talerz). Podawać z makaronem domowym.
2.Makaron:
Na stolnicy wysyp mąkę i zrób w niej dołek. Wlej do niego jajka. Mieszaj jajka i mąkę widelcem, kiedy będą dobrze połączone zacznij ugniatać ciasto (tak przez około10 minut). Idealne ciasto nie będzie się lepić do rąk i będzie plastyczne, trochę, jak twardsza plastelina.
Ciasto podziel na mniejsze części i używając wałka rozwałkuj je na cienkie płaty. Podsyp mąką stolnicę, płaty pokrój na dowolne kształty.
Komentarze