Zupa pomidorowa inspirowana Italią

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Inaczej zupa - pizza. Czyli trochę lata zimą. Nic tak nie rozgrzewa jak pyszna zupa. Wersja w małych kokilkach to idealna, ciepła przystawka.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion (warzywny (może być z kostki)): 0.8 litra
    - marchew: 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie (ziarenka): 4 sztuki
    - czosnek (ząbki): 4 sztuki
    - cebula (dużą, biała): 1 sztuka
    - pomidory (całe, w puszce): 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - pieczarki: 40 dekagramów
    - papryka (czerwona świeża): 0.5 sztuki
    - oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie (suszone): 1 łyżeczka
    - sól, pieprz (świeżo mielone, do smaku): 3 szczypty
    - bułka pszenna: 2 sztuki
    - ser (żółty, np. Gouda): 4 łyżki
    - kiełbasa (np. wiejska): 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bułki Pizza

Zupa pomidorowa inspirowana italią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa pizza 1. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Dodać do garnka z gotującym się bulionem. Zetrzeć marchew, dodać listki i ziele. Gotować ok. 10 min. Dodać pomidory z zalewą, gotować kolejne 10 minut. W tym czasie podsmażyć na łyżce oliwy, wcześniej opłukane, pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę - do momentu puszczenia soków i ich odparowania - trwa to ok. 15 minut. Z garnka wyciągnąć listki laurowe i ziele. Zmiksować zupę blenderem na niskich obrotach. Dodać zioła ( po łyżeczce z każdych) i doprawić do smaku. Zawartość patelni dodać do zupy, a na tej samej patelni uprażyć cienkie plasterki kiełbasy. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (grzanie z góry, grill/broil). Przygotować żaroodporne miseczki/ kokilki. Do każdej nalać gęstej zupy z dużą ilością pieczarek. Położyć kromkę bułki, ok. 2 cm grubości. Posypać startym, żółtym serem - może być gouda, kozi lub mozzarella - albo mix wszystkich:) Zapiec chwilę do momentu stopienia sera i zarumienienia skórki chleba. Miseczki wyciągnąć, dodać kiełbasę, posypać listkami tymianku. Podawać od razu! Uwaga - gorące :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować