Zupa pieczarkowo - serowa z drobiowymi pulpetami

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Podałam ją na Dzień Matki. Bardzo wszystkim smakowała. Jest bardzo aromatyczna i sycąca, koniecznie należy ją podawać z dużą ilością zielonej pietruszki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 por
    1/2 kg pieczarek
    1/4 kostki masła (do smażenia)
    zupa pieczarkowa
    zupa grzybowa
    kostka rosołowa grzybowa (opcjonalnie)
    2 serki topione kremowe (po 100 g)
    2 serki topione pieczarkowe (po 100 g)
    sól, pieprz

    pulpety:
    1/2 kg piersi z kurczaka
    1 jajko
    garść bułki tartej
    płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa Pulpety

Zupa pieczarkowo - serowa z drobiowymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na maśle z odrobiną wody.
  • 2. Por pokroić w drobną kostkę i posmażyć na maśle.
  • 3. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
  • 4. 3 litry wody zagotować. Dodać podsmażone warzywa oraz rozpuszczone zupy (każda w 3/4 szkl. wody) i ewentualnie kostkę rosołową.
  • 5. Pulpety: filety zmielić, dodać jajko, bułkę tartą, sól - dokładnie wymieszać. Robić małe kuleczki i rzucać na gotującą zupę chwilę zagotować.
  • 6. Na koniec dać serki topione. Chwilkę podgotować, mieszać aż serki się roztopią. Doprawić. Podawać z zieloną pietruszką.

Porady

Najlepiej użyć serków topionych serdelków bo dobrze się rozpuszczają. Zamiast zupy grzybowej można dodać łyżkę suszonych, zmielonych grzybów. Warzywa podsmażamy każde osobno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por Serek Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować