Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupa: Do garnka wlać wodę,dodać kostkę rosołową i zagotować. W między czasie warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w średnią kostkę. Seler na około 1 cm kawałki a por w cienkie krążki. Dodać do wrzącej wody,gotować dalej.
2.Pieczarki obrać lub oczyścić. Pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pieczarki. Lekko je zrumienić. Koperek opłukać,osuszyć i posiekać drobno. Na patelni przesunąć na jedną stronę pieczarki i wrzucić koperek. Zamieszać 3-4 razy i przełożyć wszystko do zupy. Miętę i bazylie posiekać i dodać do garnka. Zdjąć zupę z ognia i dodać śmietankę. Wymieszać.
3.Zacierka: Do miski wsypać mąkę,dodać sól i wodę i wyrobić na gładkie twarde ciasto. Odłożyć na godzinę. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach. Zagotować wodę z łyżeczką soli i partiami wrzucać kluseczki. Wyjmować łyżką cedzakową na sito.
4.Do bulionówek przełożyć zacierkę i zalać gorącą zupą. Smacznego!
Komentarze