Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna aromatyczna zupka z domowa zacierką:) zapraszam:)

  • 45 min

Składniki:

  • Zupa:

    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 łodyga selera naciowego
    5 cm pora
    110 g pieczarek
    1 pęczek koperku
    5 listków świeżej bazylii
    5 listków świeżej mięty
    3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    1200 ml wody
    1 kostka rosołowa drobiowa
    100 ml śmietany 30%
    Zacierka:

    260 g mąki typ 650
    3/4 szklanki gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli

Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa pokroić na mniejsze kawałki 1. Zupa: Do garnka wlać wodę,dodać kostkę rosołową i zagotować. W między czasie warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w średnią kostkę. Seler na około 1 cm kawałki a por w cienkie krążki. Dodać do wrzącej wody,gotować dalej.
  • do podsmażonych pieczarek dodać koperek i też podmsażyć 2. Pieczarki obrać lub oczyścić. Pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pieczarki. Lekko je zrumienić. Koperek opłukać,osuszyć i posiekać drobno. Na patelni przesunąć na jedną stronę pieczarki i wrzucić koperek. Zamieszać 3-4 razy i przełożyć wszystko do zupy. Miętę i bazylie posiekać i dodać do garnka. Zdjąć zupę z ognia i dodać śmietankę. Wymieszać.
  • ciasto zetrzeć na dużych oczkach 3. Zacierka: Do miski wsypać mąkę,dodać sól i wodę i wyrobić na gładkie twarde ciasto. Odłożyć na godzinę. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach. Zagotować wodę z łyżeczką soli i partiami wrzucać kluseczki. Wyjmować łyżką cedzakową na sito.
  • 4. Do bulionówek przełożyć zacierkę i zalać gorącą zupą. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy