Zupa pieczarkowa z wkładką mięsną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy myjemy i dzielimy na cztery części. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Wkłada mięsna: filet myjemy osuszamy i mielimy w maszynce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, sól i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kuleczki (lub nakładamy łyżeczką).
3.Do garnka wkładamy pieczarki, marchewkę, ziemniaki, selera, pietruszkę, cebulę, ziele, liść i masło - całość zalewamy zimną wodą (ok. 2,5 - 3 litry). Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy. Gdy warzywa będą miękkie na gotującą zupę dodajemy mięso. Gotujemy ok. 3 minuty.
4.Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z mąką, podlewamy ok. 50 ml zimnej wody i wlewamy na gotującą zupę. Zagotowujemy. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze