Zupa pieczarkowa z wkładką mięsną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejna z cyklu ,,odchudzonych'' zup. W sam raz dla osób na diecie.

  • 40 min

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
    3 ziemniaki
    1/2 marchewki
    1/3 korzenia pietruszki
    plasterek selera
    cebula
    koper
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    łyżeczka masła
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz

    wkładka mięsna:
    1 filet z kurczaka
    pół łyżeczki soli
    małe jajko
    garść bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa z wkładką mięsną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy myjemy i dzielimy na cztery części. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Wkłada mięsna: filet myjemy osuszamy i mielimy w maszynce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, sól i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kuleczki (lub nakładamy łyżeczką).
  • 3. Do garnka wkładamy pieczarki, marchewkę, ziemniaki, selera, pietruszkę, cebulę, ziele, liść i masło - całość zalewamy zimną wodą (ok. 2,5 - 3 litry). Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy. Gdy warzywa będą miękkie na gotującą zupę dodajemy mięso. Gotujemy ok. 3 minuty.
  • 4. Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z mąką, podlewamy ok. 50 ml zimnej wody i wlewamy na gotującą zupę. Zagotowujemy. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować