Zupa pieczarkowa z ryżem

4.49 (196 ocen)

  • 50 min

porcje dla 4 osób :

  • 50 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra bulionu, 30 dkg pieczarek, 2 marchewki, 1 pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, łyżka słodkiej papryki, 10 dkg ryżu, 4 gałązki koperku, 125 ml śmietany, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki. Marchew oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, czosnek, dodać pieczarki. Kiedy grzyby będą miękkie, wlać bulion i wrzucić starte warzywa. Do gotującej się zupy wsypać sól, pieprz i paprykę. Po 20 minutach od zagotowania dodać ryż i trzymać na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękki. Kilka łyżek zupy wymieszać ze śmietaną i wlać ją do garnka. Koperek umyć, posiekać i wrzucić do zupy. Podawać z ciemnym pieczywem.

Porady

Bulion można przygotować wcześniej, ale równie smaczna będzie zupa, której bazą staną się kostki bulionowe. Do pieczarkowej z ryżem najlepsze będą kostki grzybowe, ale drobiowe lub warzywne także sprawią, że smak zupy będzie znakomity.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować