Zupa pieczarkowa z nitkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna zupa z pieczarkami raz makaronem.Ulubiona moich dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 marchewka
    500 g pieczarek
    1/2 małego selera
    1/2 pietruszki
    1 mała cebula
    250 g makaronu nitki
    200 ml śmietany 18 %
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki masła lub margaryny
    czarny pieprz do smaku
    Kucharek uniwersalny do smaku
    2 kostki rosołowe lub 3 skrzydełka z kurczaka.
    3 litry wody

Zupa pieczarkowa z nitkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    W garnku szklimy na maśle bądź margarynie pokrojoną w kostkę cebule .
    Dorzucamy do niej plastry pieczarek i chwile razem smażymy.

    Marchewkę ,seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.
    Dodajemy do garnka i smażymy chwilę razem.

    Następnie zalewamy wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe ( jeśli ich nie używamy to wrzucamy skrzydełka z kurczaka lub inne drobiowe mięsko).

    Gotujemy do miękkości warzyw.
    Pod koniec gotowania wrzucamy makaron.

    Zaprawiamy mąką rozrobioną ze śmietaną w szklance wody .

    Doprawiamy majerankiem, Kucharkiem i czarnym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy