Zupa pieczarkowa z dwoma rodzajami serów

0 (0 ocen)

odmiana tradycyjnej pieczarkowej

Składniki:

  • 250 g pieczarek, cebula, 200 g topionego serka śmietankowego, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, litr mleka, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu cayenne, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50 g sera pleśniowego

Zupa pieczarkowa z dwoma rodzajami serów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę. W garnku roztopić masło, zrumienić na nim cebulę i pieczarki, posypać mąką i wymieszać. Stopniowo zalewać mlekiem i dodawać kawałki sera. Zupę powoli mieszając doprowadzić do wrzenia i jeszcze długo powoli gotować, aż ser się rozpuści. Zupę doprawić gałką i pieprzem. Natkę umyć, osuszyć, posiekać i posypać nią zupę.

Komentarze

Podobne przepisy