Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru

0 (0 ocen)

Pyszna, esencjonalna zupa, której przygotowanie możemy podzielić na dwa etapy. Najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego ( miałam akurat cienki drobiowy rosołek). Można zupę ugotować tradycyjnie, ale użycie wolnowaru sprawia, że zupa jest niezwykle esencjonalna i aromatyczna.

Składniki:

  • składniki (6 porcji)
    wywar
    ok 800 g mięsa z kurczaka ( piersi, uda) bez skóry , mogą być z kością
    1500 ml rosołu drobiowego
    2 łyżki brązowego cukru
    2 łyżki sosu rybnego
    6 - 8 całych gwiazdek anyżu
    6 całych ząbków czosnku
    3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
    1 laska cynamonu
    dodatkowo
    3 kapusty Pak Choi pokrojone w kawałki
    kilka świeżych grzybów shitake - opcjonalnie
    do podania:
    ok 150 g szerokiego makaronu ryżowego
    puszka kiełków asoli mung
    duży pęk świeżych liści bazylii - pokrojone w paeczki
    po kilka listków mięty na każdy talerz
    świeże liście kolendry
    1 świeże chili pokrojone w cienkie plasterki
    1 limonka, pokrojona na 6 klinów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru włożyć mięso. Rosół zagotować, zalać kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4 godziny lub w ustawieni low przez 8 godzin.
  • 2. 2.Po tym czasie kurczaka wyjąć z zupy, położyć na desce - jeżeli miał kości to je usunąć a mięso podzielić na podłużne, pojedyncze włókna.
  • 3. 3. Zupę przecedzić do garnka, przyprawy wyrzucić. Na tym etapie możemy zupę i mięso wstawić do lodówki i skończyć następnego dnia.
  • 4. 4. Rosół w garnku zagotować, dodać pokrojoną kapustę pak choi i pokrojone w plasterki grzyby, gotować parę minut na małym ogniu aż kapusta i grzyby zmiękną. W międzyczasie czasie ugotować makaron. Podgrzać obrane mięso - można zalać je mała ilością gorącego wywaru.
  • 5. 5. Do każdej miski na zupę nałożyć porcję makaronu, porcję mięsa, trochę kiełków, pokrojoną w paski bazylię, kolendrę i miętę, 1 - 2 plasterki chili, zalać rosołem i podawać z kawałkiem limonki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Kapusta pak-choi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować