Zupa pekińska

4.49 (186 ocen)

Lubicie zupę pekińską z chińskiej knajpy? Oto przepis.

Składniki:

  • bulion (ok. 2,5 litra)
    opakowanie mieszanki chińskiej
    ugotowana w bulionie pierś z kurczaka
    przecier pomidorowy (kilka łyżek – do smaku)
    tabasco(ewentualnie inny sos chili)
    2 łyżki sos sojowego
    łyżka octu
    1 jajko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pekińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy opakowanie mieszanki chińskiej. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut po czym dodajemy do zupy rozdrobnione piersi z kurczaka . Gotujemy kilka minut a następnie dodajemy przecier pomidorowy, ocet, sos sojowy i tabasco. Gotujemy kilka minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, octem i tabasco. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku dodajemy do zupy łyżkę mąki pszennej wymieszanej z wodą i doprowadzamy zupę do wrzenia. Do zupy dodajemy roztrzepane jajko energicznie mieszając, tak aby z jajek powstały drobne nitki. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i podajemy gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować