Lubicie zupę pekińską z chińskiej knajpy? Oto przepis.
Składniki:
bulion (ok. 2,5 litra)
opakowanie mieszanki chińskiej
ugotowana w bulionie pierś z kurczaka
przecier pomidorowy (kilka łyżek – do smaku)
tabasco(ewentualnie inny sos chili)
2 łyżki sos sojowego
łyżka octu
1 jajko
sól, pieprz
1.Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy opakowanie mieszanki chińskiej. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut po czym dodajemy do zupy rozdrobnione piersi z kurczaka . Gotujemy kilka minut a następnie dodajemy przecier pomidorowy, ocet, sos sojowy i tabasco. Gotujemy kilka minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, octem i tabasco. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku dodajemy do zupy łyżkę mąki pszennej wymieszanej z wodą i doprowadzamy zupę do wrzenia. Do zupy dodajemy roztrzepane jajko energicznie mieszając, tak aby z jajek powstały drobne nitki. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i podajemy gorącą.
Komentarze