ZUPA PAPRYKOWA Z MOZZARELLĄ

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Zupa jest pyszna i bardzo sycąca. Szybko się ją robi i nie wymaga wielu składników.

  • 45 min

Składniki:

  • • 3 strąki czerwonej papryki
    • 2 dojrzałe pomidory
    • 2 duże cebule
    • 6 szklanek wywaru warzywnego
    • 20 dag sera mozzarella
    • 3 kromki pieczywa tostowego
    • zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa paprykowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Strąki papryki umyj, ułóż na blasze w piekarniku. Piecz 15 minut w temperaturze 180oC. Wyjmij, włóż do foliowego woreczka i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pomidorów pokrój w półplaaterki.
  • 2. W dużym rondlu rozgrzej olej. Obrane cebule drobno poszatkuj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, zrumień. Dodaj obrane i pokrojone strąki papryki. Całość duś na małym ogniu ok. 3 minuty. Dodaj pomidory, zalej bulionem. Gotuj 20 minut, a następnie zmiksuj na krem.
  • 3. Mozzarellę pokrój w kostkę, wrzuć do gorącej zupy. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawaj z grzankami z tostów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować