ZUPA OWSIANA

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Zupa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • ½ małego selera
    • 3-4 liście kapusty pekińskiej
    • 2 łyżki masła
    • 5 dag płatków owsianych
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 250 ml mleka
    • 2 żółtka
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa owsiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler oczyścić, obrać, opłukać i osuszyć. Następnie marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki a seler w kostkę. Liście kapusty umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim warzywa. Dodać płatki owsiane i całość zalać bulionem i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Mleko wlać do miski, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać do zupy, cały czas mieszając. Należy uważać, aby mleko się nie zwarzyło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlać na talerze i posypać posiekana natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować