Postanowiłem po eksperymentować i wyszła świetna zupa..
1 godz. 30 min
Składniki:
Kurczak ok 1,5 kg
Mieszanka warzywna kilku składnikowa - mrożonka ( im więcej składników tym lepiej ) 1 opakowanie
Mieszanka warzywna chińska - mrożonka - 1 opakowanie
Fasolka szparagowa żółta lub zielona 15dag
Cukinia 1 mała
Pędy bambusa marynowane 1/2 słoiczka
Grzyby chińskie mun - kilka sztuk
1 czerwona cebula
Przyprawy:
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
duża szczypta pieprzu czarnego
duża szczypta chili
Po 1 kostce bulionowej , warzywnej i drobiowej
Przyprawa do potraw chińskich - 2 łyżki
Po jednej dużej szczypcie imbiru i curry .
Łyżka maggi
sól do smaku
Zupa orientalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy całą skórę , po czym dzielimy na części , zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień.
Dodajemy liście , ziela , a po kilkunastu minutach gotowania na małym ogniu , kostki bulionowe.
Cukinię obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Grzyby moczymy w letniej wodzie i po kilku minutach parzymy na małym ogniu ok 15 minut.Fasolkę i cebulę kroimy dość drobno a pędy bambusa i grzyby w grubą ( zapałkę )
Po 30-40 minutach gotowania wywaru dodajemy pokrojoną fasolkę grzyby oraz mrożone warzywa.
Jak mięso już będzie miękkie wyjmujemy , studzimy i kroimy w kostkę.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie ( nie mogą się rozgotować , muszą być ugotowane " al dente '' ) dodajemy cukinię , cebulkę oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
Wszystko razem należy zagotować przez kilka minut i na koniec włożyć pokrojonego kurczaka.
Życzę Smacznego
Serdecznie Pozdrawiam
Grzegorz Milczarek - Żychlin
Komentarze