Zupa orientalna z kapustą pekińską

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Moja propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni.

  • 40 min

Składniki:


  • 500 g karkówki wieprzowej
    kilka grzybów mun
    2 łyżki oleju sezamowego
    duża marchew
    pietruszka
    mały seler
    por (biała część)
    kawałek świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    500 ml bulionu wołowego
    1,25 l bulionu warzywnego
    mała kapusta pekińska
    2 łyżki ryżu jaśminowego
    ocet ryżowy
    mielony imbir
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa orientalna z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować