Zupa ogrodnika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z powodu dostępu do jabłek przez cały rok, jest to zupa całoroczna, niezależna od pory roku.. Okazała się hitem, bo smakuje wyśmienicie i równocześnie zaskakująco. Jest lekka, orzeźwiająca, słodko-kwaśna z delikatnie chrupiącymi jabłkami a la kluseczki.

  • 30 min

Składniki:

  • • 5 jabłek
    • 2 łyżki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
    • skórka z 1 cytryny
    • szczypta soli
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka śmietany 18%

Zupa ogrodnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • 3 jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i rozgotować w 1 litrze wody z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, cynamonu, otartej skórki z cytryny i soli.
    • Zmiksować jabłka na gładki mus.
    • Rozprowadzić w mleku mąkę ziemniaczaną i zagotować z musem jabłkowym.
    • 2 jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny i dodać do musu, po czym krótko zagotować.
    • Śmietanę zahartować gorącą zupą i połączyć z zupą.
    • Po zagotowaniu wyłączyć.
    • Podawać posypaną odrobiną cynamonu.

Porady

Zupa smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy