Zupa ogórkowo-selerowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja babcia podawała do niej placki ziemniaczane.

Składniki:

  • ● 2 marchewki
    ● pietruszka
    ● por
    ● 2 duże selery
    ● 5 ziemniaków
    ● 50 dag ogórków kiszonych
    ● 2 l bulionu
    ● liść laurowy
    ● 3 ziarenka ziela angielskiego
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● łyżka mąki
    ● 2/3 szkl. śmietany 18-proc.
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki

Zupa ogórkowo-selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, selery i pora w plasterki, a marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy gorącym bulionem. Wkładamy liść i ziele. Gotujemy ok. 30 minut.
  • 2. Ogórki ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy. Doprawiamy. Chwilę gotujemy. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy