Zupa ogórkowa z ryżem

5 (177 ocen)

  • 30 min

Eksperymentując w kuchni, dodałam kiedyś do zupy ogórkowej ryżu i tak już zostało.

  • 30 min

Składniki:

  • 1.5 litra bulionu drobiowego
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    3 ziemniaki
    4 średnie kiszone ogórki
    2 łyżki ryżu
    4 łyżki śmietany
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    natka pietruszki lub koper
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę (oprócz ogórków) zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować. Gdy warzywa będą prawie miękkie wsypać ryż.
  • 2. Ogórki zetrzeć na tartce o grubych oczkach i dodać do zupy w momencie , gdy ryż będzie ugotowany.
  • 3. Śmietanę rozmieszać ze szczyptą soli, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka i zagotować. Posypać koperkiem lub natką i jeżeli trzeba to doprawić.

Porady

Gdyby zupa była za mało kwaśna to dodać trochę zalewy z ogórków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować