Zupa ogórkowa z ryżem

5 (156 ocen)

Bardzo lubimy :)

Składniki:

  • 0,7 kg żeberek lub nieduża biodrówka
    ok. 600 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
    3 średnie marchewki obrane pokrojone w kostkę
    1 biała część średniego pora pokrojona w półtalarki
    1/3 szklanki ryżu ( jeżeli lubimy gęste zupy to można dać więcej)
    2 słoiczki po 250 ml przecieru ogórkowego lub ok.0,6 kg tartych ogórków kiszonych
    sól i pieprz do smaku, ew. cukier jeżeli zupa wyjdzie za kwaśna
    250 ml gęstej kwaśnej śmietany
    natka pietruszki ew. posiekany koperek
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h52jqr 1. Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2-ma litrami zimnej wody, posolić do smaku. Jak się zagotuje dokładnie odszumować i pogotować ok.40 min.
    Po tym czasie dodać pokrojone wszystkie warzywa i ryż, jak będą prawie miękkie dodać przecier ogórkowy, pogotować jeszcze 20 min.
    Wyjąć mięso, oddzielić od kości i wrzucić do zupy.
    Doprawić do smaku, po zdjąciu z ognia dodać śmietanę, można posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować