Zupa ogórkowa z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

To przepis mojej Babci, najlepszy na świecie. ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego
    3 młode karotki
    1 biała cebula
    200 g wędzonego, chudego boczku
    500 g ogórków kiszonych
    300 ml śmietanki 18% słodkiej
    2 ząbki czosnku
    200 g żeberek
    5 średniej wielkości ziemniaków
    pieprz świeżo zmielony
    50 g masła
    pół pęczka koperku

Zupa ogórkowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pod garnkiem rozpalamy średni płomień i wrzucamy kawałek masła. Boczek oraz cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce karotkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do garnka wkładamy kawałek żeberka i zalewamy bulionem. Dusimy przez dziesięć do piętnastu minut.

    Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki, doprawiamy czosnkiem oraz pieprzem (możecie dodać sól, ale ja miałam słone ogórki ;)) gotujemy jeszcze dziesięć minut a następnie wyłączamy i zabielamy śmietaną.

    Podajemy posypany świeżym koperkiem.

Porady

Jeśli wolicie bardzo kwaśną ogórkową, zamiast 2 litrów bulionu dajcie 1,5 i uzupełnijcie wodą z ogórków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy