2 l bulionu drobiowego
3 młode karotki
1 biała cebula
200 g wędzonego, chudego boczku
500 g ogórków kiszonych
300 ml śmietanki 18% słodkiej
2 ząbki czosnku
200 g żeberek
5 średniej wielkości ziemniaków
pieprz świeżo zmielony
50 g masła
pół pęczka koperku
Zupa ogórkowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pod garnkiem rozpalamy średni płomień i wrzucamy kawałek masła. Boczek oraz cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce karotkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do garnka wkładamy kawałek żeberka i zalewamy bulionem. Dusimy przez dziesięć do piętnastu minut.
Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki, doprawiamy czosnkiem oraz pieprzem (możecie dodać sól, ale ja miałam słone ogórki ;)) gotujemy jeszcze dziesięć minut a następnie wyłączamy i zabielamy śmietaną.
Podajemy posypany świeżym koperkiem.
Porady
Jeśli wolicie bardzo kwaśną ogórkową, zamiast 2 litrów bulionu dajcie 1,5 i uzupełnijcie wodą z ogórków.
Komentarze