Zupa ogórkowa z białą kiełbasą

5 (201 ocen)

Dodatek białej kiełbasy sprawia, że zupa ogórkowa nabiera nowego, wspaniałego smaku. Zupa podana ze świeżym pieczywem stanowi bardzo wartościowo, sycący posiłek.

Składniki:

  • • 1 l bulionu mięsnego,
    • 2 ziarna ziela angielskiego,
    • 1 liść laurowy,
    • 4 białe kiełbasy,
    • 2 kiszone ogórki,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 3 łyżki kaszy pęczak,
    • 5 ziemniaków,
    • ½ łyżeczki oregano,
    • ½ łyżeczki majeranku,
    • 2-3 łyżki śmietany 18%,
    • Sól,
    • Pieprz ziołowy,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Białą kiełbasę nakłuwamy i obsmażamy chwilkę na rumiano na rozgrzanym oleju. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy podsmażamy czosnek (należy uważać, aby go nie spalić). Do garnka wlewamy bulion, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i kiełbasę (można ją pokroić na plasterki). Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy starte na grubych oczkach ogórki oraz kaszę pęczak i zioła. Zupę zaciągamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować