Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa ogórkowa – tradycyjna zupa kuchni polskiej. Jak dla mnie najlepsza zupa jaka istnieje.Cudnie kwaśna, na domowych, chrupiących ogórkach kiszonych, koniecznie z dodatkiem śmietanki i świeżego koperku.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 twarde ogórki kiszone (najlepiej domowe)
    150-200 ml wody z ogórków
    1 marchewka
    1 pietruszka (korzeń)
    2 średnie ziemniaki
    1/2 pora
    500 ml bulionu
    1 cebula
    2 łyżki masła
    100 ml gęstej śmietany
    koperek świeży
    sól, pieprz, cukier

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchew i pietruszka krojone w słupki 1. Marchewkę oraz pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a pora w plasterki. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok 15 minut.
  • Zasmażanie ogórków na maśle 2. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki i obsmażamy na patelni z dodatkiem masła.
    Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do cebuli razem z wodą z ogórków. Smażymy ok. 5 minut i dodajemy do gotujących się warzyw.
  • Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich 3. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem (opcjonalnie), zaprawiamy śmietaną* i posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

Jeżeli nie chcemy, aby śmietana się zwarzyła warto dodać do niej trochę gorącego płynu z gotującej się zupy i dobrze roztrzepać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy