30 dag wędzonych żeberek
1 marchew
1 mały por
1 mała pietruszka
1 mały seler
5 ziemniaków
kwaśna śmietana
sok z kiszonych ogórków
5 kiszonych ogórków
koperek
10 dag boczku wędzonego
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka zalałem 1,5 litra wody ,dodałem listek laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego , gotowałem na wolnym ogniu .
Po 20 minutach dodałem umyte i oskrobane warzywa. Po pół godzinie je wyjąłem .Dodałem pokrojone w kostkę ugotowane uprzednio osobno ziemniaki, boczek wędzony pokrojony również w kostkę ,gotowałem 15 minut. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach .Na patelni roztopiłem masło dodałem starte ogórki dusiłem na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ogórki dodałem do wywaru , dolałem sok , pokrojone warzywa ( poza porem ) , doprawiłem solą i pieprzem. Wlałem śmietanę , wcześniej zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Wrzuciłem posiekany koperek.
Komentarze