Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mimo, iż bardzo lubię eksperymenty w kuchni to są takie klasyczne przepisy, których nie modyfikuje i nie ulepszam bo są świetne same w sobie. Klasyczna zupa ogórkowa na kościach jest jednym z nich.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kość z mięsem
    3 średnie marchewki
    duża pietruszka
    pół selera
    biała część pora
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    6 średnich ziemniaków
    1kg kiszonych ogórków + woda z ogórków
    3 łyżki masła klarowanego
    pęczek koperku
    100ml słodkiej śmietanki
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    sól, czarny pieprz, lubczyk, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę zatrzeć na tarce o dużych oczkach. por posiekać w pól talarki. Warzywa zalać około osolonej 2l wody. Dołożyć ziele angielski, liść laurowy i gałązkę świeżego lubczyku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą półmiękkie. W tym samym czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Rozgrzać masło klarowane na średniej patelni i przesmażyć ogórki do miękkości. Ogórki połączyć z wywarem, wsypać posiekany koperek i gotować chwile razem, aby smaki się połączyły. Śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do wywaru przez sitko, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować