Mimo, iż bardzo lubię eksperymenty w kuchni to są takie klasyczne przepisy, których nie modyfikuje i nie ulepszam bo są świetne same w sobie. Klasyczna zupa ogórkowa na kościach jest jednym z nich.
1 godz. 20 min
Składniki:
kość z mięsem
3 średnie marchewki
duża pietruszka
pół selera
biała część pora
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 średnich ziemniaków
1kg kiszonych ogórków + woda z ogórków
3 łyżki masła klarowanego
pęczek koperku
100ml słodkiej śmietanki
2 płaskie łyżki mąki pszennej
sól, czarny pieprz, lubczyk, przyprawa uniwersalna
1.Włoszczyznę zatrzeć na tarce o dużych oczkach. por posiekać w pól talarki. Warzywa zalać około osolonej 2l wody. Dołożyć ziele angielski, liść laurowy i gałązkę świeżego lubczyku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą półmiękkie. W tym samym czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Rozgrzać masło klarowane na średniej patelni i przesmażyć ogórki do miękkości. Ogórki połączyć z wywarem, wsypać posiekany koperek i gotować chwile razem, aby smaki się połączyły. Śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do wywaru przez sitko, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze