2 l wody
1 duża cebula
2 duże marchwie
1 duża pietruszka
1 mała porcja rosołowa
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
1,5 łyżeczki zielonego pieprzu w ziarnkach
sól do smaku
1 mały słoiczek domowego przecieru z ogórków na zupę
2 czubate łyżki śmietany 18 %
1.Do garnka wrzucamy porcję rosołową. Warzywa obieramy. Cebulę opalamy nad palnikiem, marchewkę i pietruszkę kroimy w grubsze plastry.
Warzywa wrzucamy do porcji i zalewamy wodą.
2.Do wywaru dodajemy ziele, liście i pieprz gotujemy ok 1 godz na małym ogniu- co jakiś czas zbierając szumowiny
3.Po upływie czasu dodajemy przecier z ogórków, gotujemy 15 mim. Do kubka nalewamy odrobinę zupy dodajemy do tego śmietanę i mieszamy by się nie porobiły grudki. Wlewam do zupy mieszamy gotujemy jeszcze przez 10 min doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Komentarze