Zupa ogórkowa

5 (182 ocen)

Moja wersja:)

Składniki:

  • 2 l wody
    1 duża cebula
    2 duże marchwie
    1 duża pietruszka
    1 mała porcja rosołowa
    2 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    1,5 łyżeczki zielonego pieprzu w ziarnkach
    sól do smaku
    1 mały słoiczek domowego przecieru z ogórków na zupę
    2 czubate łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy porcję rosołową. Warzywa obieramy. Cebulę opalamy nad palnikiem, marchewkę i pietruszkę kroimy w grubsze plastry.
    Warzywa wrzucamy do porcji i zalewamy wodą.
  • 2. Do wywaru dodajemy ziele, liście i pieprz gotujemy ok 1 godz na małym ogniu- co jakiś czas zbierając szumowiny
  • 3. Po upływie czasu dodajemy przecier z ogórków, gotujemy 15 mim. Do kubka nalewamy odrobinę zupy dodajemy do tego śmietanę i mieszamy by się nie porobiły grudki. Wlewam do zupy mieszamy gotujemy jeszcze przez 10 min doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować