Zupa ogórkowa

4.98 (189 ocen)

Ulubiona zupa mojego męża :)

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego (u mnie drobiowy)
    150 g mrożonej włoszczyzny (słupki lub paski)
    500 g obranych ziemniaków
    ok.200 g przecieru z ogórków kiszonych
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    sól
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki posiekanego koperku
    1/2 szklanki śmietanki 12% lub 18%
Wystaw ocenę:

4.98 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wkładamy mrożoną włoszczyznę. Kiedy ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • 2. Dodajemy przecier z ogórków kiszonych, gotujemy 5 minut, przyprawiamy solą (ostrożnie) i cukrem, dodajemy posiekany koperek, gotujemy jeszcze 2 minuty. Zabielamy śmietanką.

Porady

Zamiast wywaru możemy użyć rosołu z kostki. Śmietankę możemy zastąpić mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Przecier z ogórków kiszonych uzyskamy ścierając ogórki kiszone na tarce o dużych oczkach. Ja do tej zupy wykorzystałam ogórki zrobione latem według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-na-zupe-5

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować