Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

Często gotuję zupę ogórkową, mojej rodzinie bardzo smakuje.

Składniki:

  • 2,5 l. wody
    5 ziemniaków
    1 marchewka
    1/2 pietruszki
    1/4 średniego selera
    kilka gałązek pietruszki zielonej
    4 ogórki kiszone + 5 łyżek wody spod ogórków
    1/2 kostki rosołowej
    3/4 łyżki soli
    2 łyżeczki wegety
    1 łyżka maggi
    1/2 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki śmietany kwaśnej
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • potarte warzywa 1. Marchew, pietruszkę, seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Zupa 2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wodę wlać do garnka dodać potarta marchew, seler i pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Dodać przyprawy i kostkę rosołową gdy woda będzie ciepła. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Do zupy dodac ogórki 3. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy. Dodać również wodę spod ogórków.
  • Dodac pietruszkę zieloną 4. Pietruszkę zieloną posiekać, dodać do zupy.
  • Zupę zabielić 5. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody, dodać śmietanę i szczyptę soli, wymieszać, zahartować chochlą zupy. Wlać do całości zupy, zagotować.

Porady

Podczas gotowania zupy należy na bieżąco zbierać powstającą pianę z warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować