Zupa neapolitańska z marchewką

5 (190 ocen)

Pyszna zupa jako dodatek do placków ziemniaczanych,naleśników.Doskonale smakuje z marchewką zapiekaną w cieście biszkoptowym.Taką zupę gotowała moja mama.

Składniki:

  • 1/2 tuszki z kurczaka
    2,5 l. wody
    1 pęczek włoszczyzny
    1 pęczek natki pietruszki
    2 żółtka
    20 dkg. startego żółtego sera
    15 dkg.makaronu nitki
    1/2 strąka czerwonej papryki
    2 ząbki czosnku
    1/2 pomidora świeżego
    1 mała cebula
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa neapolitańska z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa neapolitańska 1. Kurczaka umyć,odgotować w wodzie.Zlać wodę,kurczaka ponownie
    umyć,włożyć do 2,5 l. gotującej wody.Dodać
    włoszczyznę,paprykę,pomidor i cebulę.Posolić i gotować
    około 50 min. na wolnym ogniu usuwając powstałe szumki.
  • zupa neapolitańska 2. Wywar z kurczaka przecedzić,zagotować,zestawić z ognia i zaciągnąć
    rozmąconymi żółtkami.(żółtka dobrze wymieszać z odrobiną
    gorącego wywaru,wlać przez sitko do zupy i już nie
    gotować) .Dodać starty żółty ser,pokrojoną paprykę i posypać zieloną pietruszką.Przed podaniem dodać ugotowany w/g przepisu podanego na opakowaniu makaron.
  • zupa neapolitańska 3. Podawać np.marchewką zapiekaną w cieście biszkoptowym,lub jako dodatek do placków ziemniaczanych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować