Pyszna zupa jako dodatek do placków ziemniaczanych,naleśników.Doskonale smakuje z marchewką zapiekaną w cieście biszkoptowym.Taką zupę gotowała moja mama.
Składniki:
1/2 tuszki z kurczaka
2,5 l. wody
1 pęczek włoszczyzny
1 pęczek natki pietruszki
2 żółtka
20 dkg. startego żółtego sera
15 dkg.makaronu nitki
1/2 strąka czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1/2 pomidora świeżego
1 mała cebula
sól,pieprz do smaku
Zupa neapolitańska z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć,odgotować w wodzie.Zlać wodę,kurczaka ponownie
umyć,włożyć do 2,5 l. gotującej wody.Dodać
włoszczyznę,paprykę,pomidor i cebulę.Posolić i gotować
około 50 min. na wolnym ogniu usuwając powstałe szumki.
2.Wywar z kurczaka przecedzić,zagotować,zestawić z ognia i zaciągnąć
rozmąconymi żółtkami.(żółtka dobrze wymieszać z odrobiną
gorącego wywaru,wlać przez sitko do zupy i już nie
gotować) .Dodać starty żółty ser,pokrojoną paprykę i posypać zieloną pietruszką.Przed podaniem dodać ugotowany w/g przepisu podanego na opakowaniu makaron.
3.Podawać np.marchewką zapiekaną w cieście biszkoptowym,lub jako dodatek do placków ziemniaczanych.
Komentarze