Zupa na maślance

4.47 (175 ocen)

Pożywna, treściwa zupa potrawkowa. Spory dadatek czosnku oraz curry sprawiają, że potrawa jest charakterna. Maślanka nadaje bardzo ciekawego smaku.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków (łącznie 600g)
    2 większe marchewki (łącznie 300g)
    6 ząbków czosnku
    po 1/2 pęczka natki pietruszki, koperku i bazylii
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 i 1/2 szklanki maślanki
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka curry
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Ciasta Przystawki

Zupa na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa na maślance 1. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek posiekany na plastry oraz curry. Dusić 5 min. Po tym czasie wlać bulion.
  • Zupa na maślance 2. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę, marchewkę - w ukośne plastry. Warzywa dołożyć do garnka. Dodać posiekaną zieleninę i pieprz ziołowy. Gotować do miękkości (około 15 min).
  • Zupa na maślance 3. Maślankę połączyć z mąką - wlać do zupy, wymieszać. Całość gotować jeszcze kilka minut. Zupę doprawić do smaku.

Porady

Zupa jest gęsta i treściwa. Jeśli jest taka potrzeba, można dolać wodę lub bulion w ilości wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować