Idealna na jesień i sezon grzybobrania. Bardzo pożywna i rozgrzewająca. Przepis mojego autorstwa :)
Składniki:
pół kg mięsa z dziczyzny (ewentualnie może być wieprzowe np łopatka,szynka, karkówka)
pół kg kiełbasy myśliwskiej
4 marchewki
6 ziemniaków
1/2 kg kapusty kiszonej
2-3 ogórki kiszone
korzeń selera
korzeń pietruszki
15 dkg grzybów suszonych lub świeżych( mogą być pieczarki)
cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka ziaren kminku
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
przyprawa do dziczyzny
sól
pieprz świeżo mielony
4 łyżki śmietany
klika ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
owoce jałowca(można pominąć)
Zupa myśliwska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnie, posypać przyprawą do dziczyzny i chwilę smażyć. W między czasie nastawić wodę i do gotującej się wody wrzucić podsmażone mięso, przyprawy, listki, ziele,pietruszkę, seler pokrojony w kostkę oraz marchewkę w talarki.Gotować 40 min.
2.Jeżeli używamy grzybów suszonych, trzeba je namoczyć na noc, następnie posiekać usmażyć z cebulą i wrzucić do mięsa razem z kapustą. A jeżeli pieczarek, to pokroić je na kawałki i usmażyć z cebulą i dodać po ugotowaniu się już kapusty.
3.Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Kapustę wypłukać dwukrotnie, odcisnąć i posiekać, zasypać kminkiem i razem z ogórkami wrzucić do mięsa. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować do miękkości wszystkich składników. Dodać paprykę w proszku,tymianek, przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Ziemniaki obrać ,pokroić w kostkę i osobnym garnuszku w lekko osolonej wodzie, ugotować do miękkości. Odlać wodę i wrzucić ugotowane ziemniaki do zupy. Gotową zupę zaprawić śmietaną . (Ja dla większego aromatu dodaje sos myśliwski z torebki.)
Porady
Jeżeli mięso mamy mocno chude, to możemy dodać kawałek słoniny pokrojonej w kostkę.
Komentarze