Zupa mleczna na dyni z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacierki:
Mąkę wsypać do miseczki, wymieszać z solą wbić jaja, wymieszać i robić zacierki. Co to znaczy... Palcem wskazującym i kciukiem należy zacierać w mące, tak aby tworzyły się takie małe kluseczki. Czynność należy powtarzać aby poprzez zacieranie połączyć mąkę z jajkami.
Zupa:
Dynię należy pokroić na kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą i udusić do miękkości (powinna się dawać rozgniatać widelcem). Niektórzy miksują dynię - ja lubię jeśli w zupie trafią się takie większe kawałki i poprzestaję na delikatnym i niezbyt dokładnym rozgnieceniu jej widelcem.
W dużym rondlu zagotować mleko z solą, dodać dynię i wsypać zacierki. Gotować na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż kluseczki będą miękkie (ja lubię takie al dente).
Komentarze