ZUPA MLECZNA NA DYNI Z ZACIERKAMI

4.45 (191 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa mleczna z domowymi zacierkami połączona z dynią...

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZACIERKI:
    - mąka: 15 dekagramów
    - jajo: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    ZUPA:
    - mleko: 1 litr
    - dynia - miąższ bez skóry: 0.5 kilograma
    - woda: 0.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier do podania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.45 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa mleczna na dyni z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa mleczna na dyni z zacierkami 1. Zacierki:
    Mąkę wsypać do miseczki, wymieszać z solą wbić jaja, wymieszać i robić zacierki. Co to znaczy... Palcem wskazującym i kciukiem należy zacierać w mące, tak aby tworzyły się takie małe kluseczki. Czynność należy powtarzać aby poprzez zacieranie połączyć mąkę z jajkami.

    Zupa:
    Dynię należy pokroić na kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą i udusić do miękkości (powinna się dawać rozgniatać widelcem). Niektórzy miksują dynię - ja lubię jeśli w zupie trafią się takie większe kawałki i poprzestaję na delikatnym i niezbyt dokładnym rozgnieceniu jej widelcem.

    W dużym rondlu zagotować mleko z solą, dodać dynię i wsypać zacierki. Gotować na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż kluseczki będą miękkie (ja lubię takie al dente).

    Można dosłodzić już na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować