Zupa migdałowa na Wigilię

0 (0 ocen)

  • 5 min

Doskonała zamiast barszczu na Wigilijny stół.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    4 łyżeczki cukru
    szczypta cukru waniliowego
    szczypta cynamonu
    20 dag migdałów w płatkach
    1 łyżka mąki
    śmietana do zagęszczenia

Zupa migdałowa na wigilię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy litr mleka z 4 łyżeczkami cukru, szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Migdały w płatkach rumienimy na patelni, następnie wrzucamy do mleka. Zupę zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką.

Porady

Zamiast płatków migdałowych można użyć zmielonych migdałów lub też dodać garść rodzynek czy suszonej żurawiny. Zupę możemy podać na wiele sposobów, np. z ryżem na sypko, czy z grzankami z bułki.

Komentarze

Podobne przepisy