Zupa migdałowa

0 (0 ocen)

Ta świąteczna zupa ma jeden duży plus-jest nie tylko pyszna, ale powstaje bardzo szybko. Możemy ją przygotować na poczekaniu, kiedy już przyjdą goście:). Sprawdzi się nie tylko na wieczór wigilijny, ale także na Świąteczny deser!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 1 litr pełnego mleka (3,5%),
    • 120 gram migdałów,
    • Około 120 gram ryżu białego,
    • Laska wanilii,
    • O,5 szklanki rodzynek,
    • Cukier do smaku,
    • Cynamon do podania,
    • Płatki migdałowe do podania,
    • Morele do podania,
    • Suszona żurawina do podania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielenie migdałów 1. Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie odcedzamy je i obieramy ze skórki. Przestudzone mielimy.
  • Gotowanie 2. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy migdały oraz dodajemy przekrojoną laskę wanilii. Przykrywamy garnek i odstawiamy na około 10 minut.
  • dodanie rodzynek
3. Po tym czasie ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cukier do smaku oraz ryż. Gotujemy do momentu jak ryż będzie miękki. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rodzynki.
  • rumienienie migdałów 4. Miedzy czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Gotową zupę porcjujemy na talerze, miseczki. Posypujemy pokrojonymi morelami, żurawiną orz płatkami migdałowymi. Całość delikatnie oprószamy cynamonem.
    Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować