Pyszna,gęsta,wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca...w sam raz na chłodniejsze,deszczowe dni.A takich dni w Irlandii nie brakuje.Bardzo prosta w przygotowaniu i zdecydowanie pełna smaku.
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki.Czosnek obieramy i drobno siekamy.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy cebulę,czosnek i smażymy,aż cebula się zeszkli.Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając.Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę.Smażymy wszystko kilka minut,aż papryka zmięknie.Dodajemy pomidory,koncentrat pomidorowy i mieszamy.Po chwili dodajemy bulion,przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
2.W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą.Dodajemy je do zupy,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut.Zupa powinna być dość gęsta,ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta,można dolać trochę wody.Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Nachosy wysypujemy na blachę,posypujemy startym,żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.Ser powinien się roztopić.Zupę nalewamy do miseczek,dekorujemy nachosami.Podajemy ze świeżą bułką.
Komentarze