Zupa meksykańska

0 (0 ocen)

Pyszna,gęsta,wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca...w sam raz na chłodniejsze,deszczowe dni.A takich dni w Irlandii nie brakuje.Bardzo prosta w przygotowaniu i zdecydowanie pełna smaku.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona chili
    2 cebule czerwone
    3 ząbki czosnku
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 puszka fasoli białej
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    około 1 litr bulionu wołowego
    2 łyżki papryki mielonej słodkiej
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    Dodatkowo:
    pęczek natki pietruszki
    olej do smażenia
    garść nachosów
    2 łyżki sera żółtego

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki.Czosnek obieramy i drobno siekamy.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy cebulę,czosnek i smażymy,aż cebula się zeszkli.Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając.Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę.Smażymy wszystko kilka minut,aż papryka zmięknie.Dodajemy pomidory,koncentrat pomidorowy i mieszamy.Po chwili dodajemy bulion,przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
  • 2. W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą.Dodajemy je do zupy,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut.Zupa powinna być dość gęsta,ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta,można dolać trochę wody.Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Nachosy wysypujemy na blachę,posypujemy startym,żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.Ser powinien się roztopić.Zupę nalewamy do miseczek,dekorujemy nachosami.Podajemy ze świeżą bułką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy