Zupa maślankowa

4.46 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest prosta, lekka i dobra. W dzieciństwie jadała ją moja babcia! Teraz zupę tę gotuję moim dzieciom.Świetna, gdy chce się zjeść coś orzeźwiającego lub brakuje nam pieniędzy.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 1 litr maślanki lub kwaśnego mleka (można uszlachetnić śmietaną)
    ● 2 łyżki mąki
    ● kostka rosołowa drobiowa
    ● przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa maślankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy
    w łupinach. W tym czasie
    zagotowujemy wodę z rosołkiem
    i przyprawami.
  • 2. Maślankę roztrzepujemy
    z mąką i wlewamy do wywaru,
    gotujemy, mieszając. Odstawiamy,
    dodajemy posiekany
    czosnek, doprawiamy.
  • 3. Ziemniaki obieramy, kroimy,
    wykładamy na talerze
    i zalewamy zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować