Zupa marchwiowa z imbirem

0 (0 ocen)

To nie pierwszy krem z marchwi, który zrobiłam.Uwielbiam je :)

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łodyga selera naciowegp
    1cm korzenia imbiru - startego
    2 łyżki masła
    1l bulionu warzywnego
    sól, pieprz
    śmietana lub jogurt naturalny
    zielenina, np. natka pietruszki, świeża kolendra

Zupa marchwiowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek posiekać. Zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną marchew, seler i imbir. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dolać bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
    Lekko przestudzić. Zmiksować na krem.
    Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki śmietany lub jogurtu. Wymieszać, ponownie zagotować.
  • 2. Zupę podawać ozdobioną kleksem śmietany i posypaną świeżą zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy