Zupa Marchwianka, czyli wielkopolski rzut okiem na marchewkę

4.5 (184 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W mojej oszczędnej, wielkopolskiej rodzinie dbamy o to, by wykorzystać wszelkie dary ogródka. Podpowiadam znakomity sposób na marchewkę - przerobienie jej na pyszną i pikantną zupę-krem :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka (drobno posiekana): 250 gramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - cebula (drobno posiekana): 0.5 sztuki
    - czosnek (drobno posiekany): 3 ząbki
    - chili w proszku: 1 łyżeczka
    - bulion warzywny z kostki: 350 mililitrów
    - bazylia, oregano, pieprz, sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchwianka, czyli wielkopolski rzut okiem na marchewkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę podgrzewamy w garnku, a następnie przez 3 minuty delikatnie i na małym ogniu podsmażamy na niej cebulę i czosnek.
  • 2. Dorzucamy marchew i chili, dusimy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Wlewamy do garnka przygotowany bulion z kostki, przykrywamy i w ten sposób gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki (jeśli marchew jest starsza, trwa to dłużej, jeśli młoda - 20 minut to wystarczający czas).
  • 4. Przyprawiamy i, używając blendera, miksujemy całość na krem.
  • 5. Zupę można podawać bez dodatków, można też do niej dodać grzanki lub makaron.
    Robi się ją szybko i bez kłopotów, a smakuje doskonale - aksamitnie, pikantnie, nieco słodko - jak skondensowane marchewkowe słońce! :)

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować