Jedna z naszych ulubionych zup, smak wiosny (pełna świeżego lubczyku)! Koniecznie z własnej roboty makaronem!
Składniki:
Domowy makaron:
1 jajko,
mąka - tyle ile zabierze ciasto,
szczypta soli
odrobina wody
Zupa:
3-4 ziemniaki,
2 l wody,
20 dag słoniny z boczkiem,
duży pęczek lubczyku,
sól, pieprz
Makaron: z jajka, mąki, odrobiny soli i wody zagniatamy elastyczne, gładkie dosyć zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na dosyć cienki placek i wykrawamy podłużne łazanki (prostokąty). Zagotowujemy wodę z obranymi i pokrojonymi w grubą kostkę ziemniakami. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. W międzyczasie kroimy słoninę w kostkę i smażymy aż otrzymamy rumiane skwarki. Tłuszcz wlewamy do gotującej się wody, wrzucamy makaron i gotujemy aż makaron będzie miękki (al dente) ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy i do każdego wrzucamy sporą ilość posiekanego lubczyku.
Zupa lubczykowa mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron: z jajka, mąki, odrobiny soli i wody zagniatamy elastyczne, gładkie dosyć zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na dosyć cienki placek i wykrawamy podłużne łazanki (prostokąty).
2.Zagotowujemy wodę z obranymi i pokrojonymi w grubą kostkę ziemniakami. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie.
3.W międzyczasie kroimy słoninę w kostkę i smażymy aż otrzymamy rumiane skwarki. Tłuszcz wlewamy do gotującej się wody, wrzucamy makaron i gotujemy aż makaron będzie miękki (al dente) ok. 5 minut.
4.Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy i do każdego wrzucamy sporą ilość posiekanego lubczyku.
Komentarze